Kategorie: Publicistika

Caparti zvládli karbanátky i lívance

znojemsko,noviny
Ječné lívance, kroupový pohár, fazolové karbanátky, jsou pochoutky, které si děti v rodinném centru Maceška nejen samy připravily, ale také si na nich pochutnaly.

S nadšením bořily ruce po lokty do těsta na karbanátky, pozorně mixovaly kroupy, vlčími máky vkusně nazdobily kokosovou buchtu, kterou polévaly želatinou z mořských řas (agaru). Nikdo nepoznal, že v pochoutkách nebylo vejce, mléko a klasický cukr. "Lívance pěkně spojí ječná a kukuřičná mouka s přidáním trošky kypřícího prášku. Kroupový pohár jsme doplnili čokoládovou vrstvou z karobu, který je zdravější alternativou kakaa a ozdobili banány. Do kukuřičné kaše (polenty) jsme přidali banán a datle, rozmixovali ji, nechali zatuhnout a vykrajovali z ní ozdobné tvary," vyjmenovala zdravé dobroty Lucie Entlerová, kuchařka a lektorka, která vedla vaření v Macešce. Maminky své ratolesti jen nepustily ke smažení květu černého bezu v těstíčku. Co děti nesnědly, si vzaly domů na pochlubení a ochutnávku pro ostatní členy rodiny. Maceška akci připravila k patnáctému výročí svého vzniku.

img img

img img

print Formát pro tisk