Jaroslav Sapík: U jídla se má přemýšlet

Pro 1st, 2014 | By | Category: Rozhovory

Je to jen několik týdnů, co v jedné znojemské hotelové kuchyni připravovali „Sapíkovci“ tedy otec a děti rodiny Sapíkových ohromnou hostinu, která se skládala z vybraných pokrmů české kuchyně. Zážitek to byl ohromný, protože jak játra, tak ryba, tak i panenka a v závěru i štrúdl byly uvařeny a upečeny s láskou a hlavně z českých surovin.

„Znojmo bylo svého času potravinářskou velmocí a něco z toho tady ještě zůstalo. Odsud by mělo vždy po skončení festivalu vejít mezi veřejnost toto sdělení: Občane toto je správné, takhle se pokud jde o jídlo chovej!“ zdůraznil hned v úvodu našeho povídání nad dobrým jídle táta Jaroslav Sapík.

„Kdy zmodernizujeme českou kuchyni?“ zněla otázka, která padla vzápětí.

!To je ta správná otázka! Já bych ji ale nechtěl modernizovat. Spíš bychom se měli vrátit k našim předkům, tzn. k velmi dobré surovině, kterou nám vyprodukuje náš zemědělec a pak musí přijít kuchař, který ji dobře zpracuje. To se týká jak našeho oboru, tedy profesionálních kuchařů, tak i domácností. Myslím, že máme u nás jednu výhodu. Naše domácnost, mám tím na mysli domácnost téměř každého vašeho čtenáře, je stále silnější než pohostinství. Dobrých a zdatných kuchařek je víc doma než v pohostinstvích. To musím přiznat. Máme za sebou hektickou dobu, kdy si každý myslel, že může být restauratérem s dobrou kuchyní. I když se to posunulo kupředu, není to stále ono. My v naší provozovně i jinde stále bojujeme za naše suroviny, které k nám patří. Já jsem pro to ochutnat suroviny ze světa, ale myslím si, že u nás by se mělo jíst to, co naroste tu a ne třeba v Číně,“ zamyslel se Sapík.

Více ve vydání Znojemského týdne ze dne 1. 12. 2014

sapík2

Comments are closed.