Jiřičtí soutěžili o nejchutnější grazelje

Pro 2nd, 2019 | By | Category: Regionální zprávy, Zpravodajství

Uzené koleno se zelím a fazolemi je chorvatská delikatesa, která se stala oblíbeným jídlem obyvatel Jiřic u Miroslavi. Recept na grazelje si přivezli z bývalé Jugoslávie, odkud se přestěhovali po druhé světové válce. Název pokrmu je složený z chorvatského grah – fazole a zelje, což v překladu znamená zelí. Obec nedávno uspořádala již 9. ročník „Grazeljády“. Své vzorky do soutěže zaslalo jedenáct místních. Nejvíce hlasů od 110 hlasujících získalo grazelje, které uvařila Marie Švecová, druhý byl vzorek Olgy Sedlmajerové a třetí místo obsadila Veronika Švecová. Součástí Grazeljády byly vánoční trhy, které se konaly na prostranství za kulturním domem, kde byly i výrobky dětí z místní mateřské školy, módní přehlídka, taneční zábava i vystoupení dětí  …..

Na snímku dole, vítězka Grazeljády Marie Švecová.

Více se dočtete a foto najdete v 49. čísle Znojemského týdne, který je k dostání na novinových stáncích nebo v jeho internetové podobě na www.alza.cz, v sekci média a zábava, časopisy, noviny regionální.

           

Comments are closed.