Kde se zdravě vaří, tam se dobře daří ….

Zář 18th, 2017 | By | Category: Regionální zprávy, Rozhovory, Zpravodajství

Kde se zdravě vaří

Ne zrovna typická jídla z pohanky, bulguru či jáhel najdeme na jídelníčku školní jídelny znojemské GPOA. Nechybí tam ani zeleninové saláty a ovoce místo zákusků je samozřejmostí. Výživově hodnotné potraviny se snaží do stravování žáků a studentů této střední školy s osmiletým gymnáziem prosadit vedoucí školní jídelny Daniel Kříž, kterého jsme požádali o rozhovor.

Jak vás to napadlo začít vařit ze surovin, které jsou oblíbené většinou jen mezi vyznavači zdravé výživy?

Nejde o nic nového „pod sluncem,“ před dvěma lety začalo platit nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. Podle něj by měly všechny školní jídelny používat na vaření zdravé suroviny. Proto i my jsme je začali zařazovat do jídelníčku.

Co na to řekly kuchařky?

Ze začátku to byla pro ně tak trochu výzva, ale dnes je už překvapí málokterá surovina.

 Jak netradiční jídla přijali strávníci?

Někteří z nich potřebovali trochu čas, aby novinky přijali. Dnes už pro ně bulgur, kus-kus či quinoa (druh pseudo obiloviny), nejsou neznámé pojmy.

Můžete odhadnout kolik je ve školní jídelně těch, kteří takový oběd sní s chutí?

………..

Pokračování rozhovoru najdete v 38. čísle tištěné podoby Znojemského týdne, který je k dostání na novinových stáncích.

Na snímku nahoře vedoucí jídelny Daniel Kříž s šéfkuchařkou školní jídelny GPOA Alenou Huňovou.

Comments are closed.