Ledový salát

Čvc 15th, 2014 | By | Category: S úsměvem se léčí...

Ledový salát vznikl teprve koncem 19. stol. z dovezeného teplomilného kultivaru hlávkového salátu z USA. Jeho listy jsou pevnější konzistence, ledově lesklé, s výraznějšími žebry a se zkadeřeným okrajem čepele. I v dalších vlastnostech se liší nebo překonává máslové saláty Starého světa. Je křehčí a šťavnatější a jeho hlávky mohou mít hmotnost až jeden kilogram. Označení „ledový“ nesouvisí s chladem. Jedno z vysvětlení je podle lesku listů, jiné od způsobu přepravy na větší vzdálenosti, při níž se hlávky prosypávaly drceným ledem. I ledový salát (stejně jako hlávkový) je významný svou výživnou hodnotou. Obsahuje vitamín C, karoten, lactucin, který příznivě ovlivňuje trávení. Toho si byli vědomi i Římané a své hostiny hojně salátem prokládali. Ledový salát konzumujeme syrový jako součást zeleninových salátů, můžeme ho však použít i při přípravě rozličných teplých pokrmů.
Ledový salát s pomeranči: Ledový salát nakrájejte na proužky a tři pomeranče na kousky, smíchejte, přidejte jeden bílý smetanový jogurt, jemně nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu, sůl, cukr, špetku zázvoru a olej. Povrch posypejte jemně nasekanými vlašskými ořechy a kostičkami ovčího nebo kozího sýra. Salát se hodí jako lehká letní večeře a podáváme samotný nebo s bagetkou.

ledovysalat

Vaše bylinkářka Světlana

Comments are closed.