Levný velikonoční mazanec

FOTO: jm

Finančně nenáročný a přitom chutný recept na mazanec připravila znojemská Střední odborná škola Dvořákova, kde se vzdělávají budoucí pekaři. Těsto neobsahuje vejce.

Na jeho přípravu potřebujeme: 600 g hladké mouky, 90 g krystalového cukru, 60 g oleje, 40 g droždí, špetku soli, 250 g vody, citronovou kůru, vanilku, rozinky, a plátky mandlí.  Postup: Z připravených surovin vymísíme hladké nelepivé těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Můžeme je před tím namočit do rumu. Těsto necháme dostatečně nakynout. Potom je rozdělíme na dva stejně velké kusy a vytvarujeme je do dvou bochánků. Položíme je na plech s pečícím papírem. Vytvarované mazance necháme opět nakynout, asi 50 až 60 minut, po nakynutí mašlujeme rozšlehaným vajíčkem, nahoře lehce nařízneme do tvaru kříže a posypeme plátky mandlí. Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 180 °Celsia asi 25 až 30 minut. Po upečení lehce posypeme moučkovým cukrem.