Mačuda: Kniha o jídle, kuchyni a zvycích bude první vlaštovkou

Srp 20th, 2014 | By | Category: Rozhovory, Volný čas, zábava

Nestává se námmačuda3proWEB příliš často, abychom mohli nahlédnout spisovateli přímo pod jeho ruku a mohli vám představit knihu, která teprve vyjde. Jiří Mačuda, kurátor a pracovník znojemského muzea zabývající se například i regionálními zvyky a kuchyní, nám to umožnil. Právě dokončuje knihu o místní regionální kuchyni a o všem co s tím souvisí. A my vám z ní už nějaké zajímavosti prozradíme.

Jak se podle vašich informací změnila kuchyně za posledních sto let? (odmysleme si nemodernější kuchyňské pomocníky).

A u těch bych právě začal. Před sto a více lety by jste si polévku dali na dřevěných talířích a dřevěnou lžící. Do první světové války to nebylo nic neobvyklého. Ano, ale na svátky a slavnostní příležitosti se vytáhl nějaký servis, keramický, zvláště tady na Znojemsku to bylo běžné. Možná ještě dnes mnozí doma najdou nějaký ten ozdobný talíř po prababičce. Pěkné zdobené nádobí totiž bylo také ozdobou domácnosti.

Více zde

Comments are closed.