Muškátový ořech a květ

Zář 29th, 2014 | By | Category: Volný čas, zábava

Ořech i květ pochází z jedné rostliny. Příjemně kořenně voní, chutná aromaticky ostře. Obojí se hojně využívá v kuchyni, ale i pro léčivé účinky. Rostlina obsahuje silici myristicin, škrob, bílkoviny, oleje, kyselinu myristovou. Tyto látky mají baktericidní, povzbuzující, zahřívací, afrodisiakální, ve větším množství i psychotropní účinky. Při předávkování je člověk zmatený, úzkostlivý a bolí ho hlava. Dobře působí při oslabení žaludku a nervového systému, podporuje chuť k jídlu, je účinný proti nadýmání, katarům střev a revmatizmu. Má velké využití v kuchyni. Přidává se do masitých jídel, polévek, omáček, špenátu, zeleninových pokrmů, ryb, uzenin, je součástí různých směsí koření. Dále se používá do pečiva, kynutých těst, vánoček, tvarohových nádivek, likérů, perníků.

Recept najdete zde.

Comments are closed.