Muškátový ořech a květ
Zář 29th, 2014 | By Redakce | Category: Volný čas, zábavaOřech i květ pochází z jedné rostliny. Příjemně kořenně voní, chutná aromaticky ostře. Obojí se hojně využívá v kuchyni, ale i pro léčivé účinky. Rostlina obsahuje silici myristicin, škrob, bílkoviny, oleje, kyselinu myristovou. Tyto látky mají baktericidní, povzbuzující, zahřívací, afrodisiakální, ve větším množství i psychotropní účinky. Při předávkování je člověk zmatený, úzkostlivý a bolí ho hlava. Dobře působí při oslabení žaludku a nervového systému, podporuje chuť k jídlu, je účinný proti nadýmání, katarům střev a revmatizmu. Má velké využití v kuchyni. Přidává se do masitých jídel, polévek, omáček, špenátu, zeleninových pokrmů, ryb, uzenin, je součástí různých směsí koření. Dále se používá do pečiva, kynutých těst, vánoček, tvarohových nádivek, likérů, perníků.