Odrůdy jablek a jak je uchovat na zimu

Zář 29th, 2014 | By | Category: Okénko zahrádkáře

rady porady jablkaLékaři a  různí nutriční poradci radí sníst nejméně jedno jablko denně. Jsou šťavnatá, zdravá a chuťově velmi rozmanitá.Výborný je také pečený čaj z jablek a oblíbené je také zavařování jablek. Pokud se vám urodilo jablek opravdu hodně a nevíte, co s nimi, inspirujte se recepty z jablek, které naleznete na internetu. Víte, jaké jsou nejchutnější odrůdy jablek?
„Jablko je zdravé, nízkokalorické a ideální jako dopolední či odpolední svačinka. Našemu zdraví je velmi prospěšné díky velkému množství vitamínů a cenných minerálních látek, především vápníku, fosforu, železu či hořčíku, které jsou nezbytné pro stavbu kostí. Obsahuje enzymy, které spolu s aromatickými látkami působí příznivě při zažívání a také žaludečních a střevních potížích. Jablka mají příznivý vliv na činnost zažívacího ústrojí také díky vysokému obsahu vlákniny. Fruktóza, lehce stravitelný jednoduchý cukr, se vstřebává pomaleji a tím udržuje stabilnější hladinu krevního cukru. Pektin, který je obsažen ve slupce, působí na odvodnění organismu,“ radí Radek Štěpán. Ten také doporučuje odrůdy k pěstování. Pokud tedy výsadbě stromů uvažujete, zkuste číst dál.
„Jabloně jsou vyšlechtěny do mnoha odrůd. Můžete si vybrat různé chutě, vůně a odstíny, sklízet je pak můžete podle odrůd od léta až do podzimu. Při degustacích českých odborníků si prvenství získala odrůda Braeburn, druhé místo patří odrůdě Golden Delicious a třetí místo obsadila odrůda Jonagold Prince. Na čtvrtém místě se umístila odrůda Angold, která velmi dobře chutná a je odolná proti strupovitosti, částečně také proti padlí. 5. místo získala odrůda Gala se svými výbornými chuťovými vlastnostmi. Odrůda Idared obsadila 6. místo, Melrose 10. místo, Denár 12. místo a Zvonkové 19. místo,“ přibližuje Štěpán.
Cílem šlechtitelů je vyšlechtit chuťově stejně dobré, či lepší odrůdy, které budou odolné, nebo alespoň tolerantních k chorobám. Mezi osvědčené letní odrůdy jabloní patří Julia, Primula, Hana, Daria, James Grive Red, Discovery, Mio, Mantet. Z podzimních odrůd můžeme zmínit Lord Lamborne červený, Prima, Alkmene, Diadém a Akane. Z raně zimních je výborný Spartan a Šampion. Ze zimních stojí za zmínku Aneta, Bohemia, Florina nebo též Golden Delicious, z pozdně zimních Topaz, Idared, Zuzana či Auralia a Karmín
Jak uchovat jablka přes zimu?
Pokud chcete, aby vám jablka vydržela v dobrém stavu až do jara, stačí dodržet několik pravidel, s nimiž vás seznámíme.
*Jablka nesklízejte ze stromu všechna najednou, ale probírejte je postupně od nejlépe vybarvených, tedy nejvyzrálejších. Jak je poznáte? Je to snadné: najdete je po obvodu koruny, zatímco jablka uvnitř mají do sklizně ještě tak týden dva čas. Nejvhodnější k jejich trhání jsou rána či podvečery (v tu dobu je nižší teplota).Začněte u spodních větví a berte jen takové plody, které vám samy „skočí do dlaně“ – stopka jablka jde lehce oddělit od plodonoše. Češte opatrně, poškozená jablka se k uskladnění hodit nebudou!
*Předpokladem pro uchování ovoce je čistota skladovacích prostor. Každoročně před sklizní sklep vyčistěte (nejen od pavučin), prohlédněte regály a lísky na uskladnění. Sklep je potřeba vysířit, poslouží vám k tomu sirné knoty, jež koupíte téměř v každé drogerii.
*S příliš vysokou vlhkostí vzduchu pomůže kbelík s páleným vápnem či suchý mech – přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Sklep by měl být pokud možno tmavý se stálou teplotou v zimě od dvou do čtyř stupňů. Teploty kolem nuly jablka poškozují.

Comments are closed.