R. Tesař: Chceme zaplnit bílé místečko na mapě minipivovarů

Kvě 12th, 2015 | By | Category: Regionální zprávy, Rozhovory

IMG_4868Restaurace a penzion U Tesařů v Bítově slaví dvacáté narozeniny. Ten největší dárek pro návštěvníky se ale teprve chystá. Bude jim minipivovar s příznačným názvem Hasičský. Vzniká totiž v prostorách sousední hasičské zbrojnice. Jak asi bude pivo z něj chutnat, si mohli vyzkoušet návštěvníci oslav narozenin, protože se zde čepovalo pivo z frýdlantského minipivovaru, kde majitel Roman Tesař dělal sládkovské zkoušky. Jak ale říká v našem rozhovoru, pivo ve svém pivovaru bude vařit jen výjimečně. Alespoň pro začátek to přenechá jiným.

Složit jste sládkovské zkoušky, takže budete dělat ve svém pivovaru i sládka?
Ne, tak to úplně nebude. Máme externího sládka, který nám už teď radí. Takže ze začátku bude vařit určitě on a pak to převezme náš zaměstnanec, kterého postupně zaučíme. Moje práce bude spíš dohlížet nad celým procesem výroby a samozřejmě si s radostí uvařím i nějakou várku. Při rekvalifikační kurzu sládka jsem získal řadu potřebných znalostí, které se budu snažit prosadit i do praxe.

Otevření pivovaru se nabízelo na narozeniny a zahájení sezóny. Proč tomu tak není?
My jsme to takhle ani neplánovali. Nabíhá normální sezóna, kromě restaurace máme ještě penzion, chaty, další restauraci na hradě, takže je toho už tak dost a ten pivovar bude chtít do začátku klid, aby se vše zaběhlo, jak má, a vychytaly se porodní chyby. Možná to vypadá nelogicky, že ho neotevíráme na začátku sezóny, ale my chceme vyjít jen s něčím, za co můžeme ručit.

Jak jste přišel na myšlenku udělat minipivovar právě v Bítově?
V podstatě je to tak, že řada restaurací už dnes má nějakou nadstavbu, kterou se snaží přilákat zákazníky. Ono už to není jen o dobrém jídle a kvalitním servisu, ale je potřeba dát i něco navíc. Nám se nabízela možnost odkoupení vedlejší budovy, která s námi přímo sousedí a o níž jsme si mysleli, že bychom ji mohli nějak využít. A pak nám při jednom výletu padl do oka minipivovar a řekli jsme si, že by to mohlo být ono. Nejde přitom jen o ten produkt samotného piva, i když je to to stěžejní, ale dá se z toho udělat i turistický cíl. Je to celkem trendy. Když se podíváte na mapu minipivovarů tak tady u nás je takové bílé kolečko.

Asi to chtělo pořádnou odvahu dělat pivovar na tak malé vesnici, i když je hlavně v létě turisticky atraktivní.
No právě. To nás k tomu vedlo, aby to nebyla jen vyloženě letní záležitost. Naše ambice je vytočit půlku produkce u nás a zbytek v nějakých spřátelených restauracích mimo Vranovsko. Protože to je opravdu jen o létě. Takže chceme mít nějaké tři, čtyři hospody, které od nás budou odebírat i přes zimu.

V jaké fázi je výstavba pivovaru v současnosti?
Do konce května bychom chtěli mít kompletně hotový vnitřek stavby tak, aby se dala montovat technologie. Kvůli sezóně ale práce přerušíme, abychom nerušili naše hosty a návštěvníky Bítova nějakými pracemi. Někdy v září, v říjnu bychom měli pivovar propojit s restaurací, dodělají se fasády a ještě do konce října by se měly montovat technologie. Pak samozřejmě nějaký měsíc a půl trvá, než se pivo odleží.

Takže první várkou bude vánoční speciál?
Dá se to tak říci, že první bude vánoční pivo.

Pivovar jste nazvali Hasičským, asi proto, že je v budově původní hasičárny…
Je to tak. Dokonce jsme ji převzali s břemenem parkování hasičského auta. A ostatně si myslím, že hasiči jsou pro pivovar i dobrá cílová skupina. Možná pro ně vymyslíme i nějakou slevu.

A jak se bude vaše pivo jmenovat?
V hlavě už název mám, ale ještě nemáme vyřešené ochranné známky, takže bych ho nechtěl prozrazovat. Mohu jen říci, že co do chuti piva, chceme jít cestou kvalitního poctivého českého ležáku a ještě nějakého polotmavého sladšího piva, aby bylo něco i pro dámy. Ze začátku by to měly být tyto dva druhy a časem můžeme vyzkoušet i něco dalšího, třeba ale, tedy svrchně kvašené pivo.

Comments are closed.