V Hnanicích zraje kuriozita, víno ranních mlh a poledního slunce

Led 11th, 2016 | By | Category: Regionální zprávy

v hnanicích zraje kuriozita

Raritu která se nedá naplánovat, mají v Hnanicích. Ve vinici U Chlupa tam díky ranním mlhám a polednímu slunci uzrály hrozny odrůdy Pálava do přívlastku botrytický sběr.

Vlivem teplého a vlhkého podzimního počasí se bobulky vinné révy pokryly ušlechtilou plísní šedou, která je podstatná pro vznik botrytických cibéb. Víno, které z nich vyrobíme, bude sladké a velmi kvalitní. Stejně jako ledová nebo slámová vína obsahuje vysoký zbytkový cukr,“ vysvětlil Evžen Kašpárek, ředitel Vinice Hnanice.

Vinaři této společnosti sklidili ze 1,5 hektaru viniční trati U Chlupa koncem listopadu přibližně čtyři a půl tisíce kilogramů botrytických hroznů odrůdy Pálava, které pak vylisovali. „Hroznová šťáva nyní bude s pomocí speciálních kvasinek kvasit dva až tři měsíce. Víno se pak bude čířit, filtrovat a plnit do lahví. Postup je stejný jako u výroby běžného vína,“ informoval Kašpárek. Potvrdil, že botrytická odrůda Pálava měla při ověření důvěrníkem Státní zemědělské a potravinářské inspekce cukernatost 35,4 stupně normalizovaného moštoměru.

Milovníci sladkých vín se tak mohou těšit na Pálavu, víno s přívlastkem botrytický sběr. „Jde o druh výrazné aromatické chuti. Stopa po takzvané chlebovince upozorňuje na přítomnost ušlechtilé plísně,“ zhodnotil Kašpárek.

Info

Historie výroby botrytického vína sahá až do roku 1775, když mniši v německém klášteře v Johannisberg čekali na povolení ke sklizni. Když je získali, byla již většina hroznů napadena ušlechtilou šedou (botrytickou) plísní. Plesnivé hrozny byly pečlivě vytříděny a zpracovány zvlášť. Kvalita tohoto zdánlivě zkaženého vína ale překonala všechna očekávání a prakticky zahájila evropskou výrobu botrytických výběrů v Evropě. Typickým vínem tohoto druhu je Tokajské víno, v naší republice se botrytické víno vyrábí převážně z  odrůd Ryzlinku rýnského a vlašského, z Rulandského šedého nebo Müller Thurgau.

Tags:

Comments are closed.