V květnu se začne ve Znojmě vařit pivo, město na tom vydělá 21 milionů

Říj 2nd, 2014 | By | Category: Zpravodajství

pivovarVedení města Znojma představilo veřejnosti detailní záměr pronájmu části znojemského pivovaru investičně konzultantské společnosti CEO Management, která plánuje vybudovat v České republice celkem čtyři minipivovary. Projekt v pondělí schválila znojemská městská rada.

„Chtěl bych zdůraznit, že se jedná o pronájem části pivovaru a nikoliv o pronájem celého pivovaru, jak se mylně někteří domnívali,“ řekl na úvod představení projektu místostarosta Znojma Jan Grois. Podle místostarosty je představovaný projekt plně v souladu s územní studií Pivovar Znojmo, zpracovanou architektem Jaroslavem Poláčkem v říjnu 2011, kterou následně připomínkovali občané Znojma.

„Územní studie předpokládá investiční náklady do celého areálu v řádu stovek milionů korun, to je důvod, pro který se nám do pivovaru během uplynulých dvou let nepřihlásili takřka žádní investoři. Proto jsme změnili strategii a objekty jsme se rozhodli nabízet po částech, ovšem tak, aby byl ochráněn prostor rotundy, hradu, nezamezilo se všem přístupovým plochám v lokalitě a nebyla dopravně zatížena městská památková rezervace. Mysleli jsme také na další rozvoj areálu, takže se prostory pouze pronajímají a uvedený vztah s nájemcem nebude nijak omezovat potenciál investic do dalších objektů,“ řekl Grois.

První pronajímanou částí bude přední část původního pivovaru, tedy první dvě budovy po pravé straně. Tuto část hodlá společnost CEO management přestavět na minipivovar. „Naše společnost si váží příležitosti vybudovat ve Znojmě minipivovar. Pro znojemský projekt máme připravenu investici v řádu několika desítek milionů korun. V nejbližších dnech iniciujeme vznik akciové společnosti Znojemský městský pivovar se základním kapitálem dva miliony korun. Sídlem společnosti bude Znojmo,“ prozradil project manager CEO Management Miroslav Harašta.

Do čtyř měsíců chce firma začít s rekonstrukcí. Srdcem budoucího minipivovaru bude budova číslo šest, tedy administrativní budova. „Budovu plánujeme zrekonstruovat s cílem vybudování pivovaru a restaurace,“ vysvětlil Miroslav Harašta. „V podzemních prostorách bude technologické zázemí minipivovaru. Odbytová část restaurace bude alokována v prvním nadzemním patře při zachování interiéru malého sálu a výčepu,“ dodal.

V prvním roce pronájmu plánuje investor demolici zdi do ulice Přemyslovců, budovy kuželny a trafostanice. „Tímto otevřeme areál pivovaru do promenády ulice Přemyslovců. Na tomto prostranství vybudujeme Pivovarskou zahrádku s výhledem do Gránického údolí. Zahrádka bude obsluhována z Pivovarské restaurace,“ přiblížil záměr Miroslav Harašta. Do budov a areálu pivovaru společnost investuje zhruba 14 milionů korun. Dalších 7 milionů inkasuje město v rámci pronájmu. Celkově jde tak o přínos do městské pokladny ve výši 21 milionů korun.

Zahájit výrobu piva by chtěl investor v květnu 2015. „Hodláme použít technologii s kapacitou maximálně 10.000 hektolitrů za rok s portfoliem čtyř stabilních produktů. Ve Znojmě chceme vařit světlé výčepní pivo, klasický ležák, svrchně kvašený́ ležák a jedno speciální pivo doplňované o sezónní speciality, odhad je kolem šesti speciálů ročně,“ řekl Harašta, který sám dlouhá léta působil ve velkých světových pivovarech. Podle Harašty zvolená technologie umožní Znojemskému městskému pivovaru produkci jak spodně, tak i svrchně kvašených piv, piv filtrovaných i nefiltrovaných.

„Celý technologický celek pivovaru je definován tak, aby v něm byla zajištěna výroba tzv. řemeslného piva. Bude zde technologie otevřené fermentace, včetně ležení piva v ležáckých tancích. U volených technologií bude zohledňován i ekologický aspekt, příkladem může být plánované vybavení kotelny kogenerační jednotkou, na místo standardních generátorů páry,“ uvedl na setkání s novináři project manager společnosti CEO management Miroslav Harašta.

Vybudování a zprovoznění minipivovaru znamená nejen nová pracovní místa, ale také další turistický cíl. „Projekt znovuobnovení výroby piva ve znojemském pivovaru má potenciál zvýšit turistickou atraktivitu Znojma. Když jsem o záměru pronajmout pivovar slyšel, byl jsem nejdříve hodně skeptický. Když jsem se však seznámil s projektem, především s vizualizacemi, musím říct, že v případě dodržení představeného záměru bude projekt velkým přínosem. Celý areál tím zkrásní a oživí se a pro turisty budeme mít další lákadlo,“ komentoval záměr vybudování minipivovaru a restaurace ředitel Znojemské besedy František Koudela, jehož organizace má na starosti podporu turistického ruchu ve městě.

Comments are closed.